onsdag 29 mars 2017

Kycklingfilé med rotfrukter och bearnaisesås

RECEPTMÅNAD Recept No 28

Kycklingfilé med rotfrukter och bearnaisesås 4 portioner á 3sp 
4 kycklingfiléer
Rapsolja
Grillkrydda
Kinesisk soja
Pressad citron (kan uteslutas)
2 palsternackor
4 morötter
2 gula lökar
1.5msk rapsolja
Chiliflakes efter smak
Salt & svartpeppar efter smak

Bearnaisesåsen
1 schalottenlök
2 msk rödvinsvinäger
2msk vatten
1 äggula
1kryddmått salt
1kryddmått vitpeppar
2msk dragon (färsk eller torkad)
2msk persilja (färsk eller torkad)
2dl naturell kvarg(jag använde lindahls)

Börja med såsen så den kan stå och dra sig.
Finhacka schalottenlöken och lägg i liten kastrull tillsammans med rödvinsvinägern och vattnet. Koka upp och låt vätskan reducera till hälften. Sila bort löken och häll vätskan i en skål. Lägg i  salt, vitpeppar, persilja och dragonkryddan. Låt stå ett par minuter. Blanda i äggulan och sedan kvargen. Låt stå.

Lägg ner kycklingen i en skål och häll på rapsolja, grillkrydda och soja. Mängden spelar ingen roll då det är hela filéer och vi ska grilla/steka dom sen så porerna kommer stängas utan att det kommer in så pass mycket marinad att man måste räkna den. Häll gärna på lite pressad citron också som gör att marinaden snabbare tar smak.

Sätt på ugnen på 200grader
Ta fram en plåt med bakplåtspapper på. Skär morot och palsternacka till stavar och lägg på plåten. Skär löken i stora skivor och blanda med rotfrukterna. Häll på olja, chiliflakes, salt och peppar och blanda ihop och ställ in i ugnen i ca 20min.

Grilla/stek kycklingen medan rotfrukterna är i ugnen.

Smaka av såsen och krydda mera efter egen smak.

Servera och njut! Denna middag var galet god och jag kan tänka mig den ben som bjudrätt pga den hemgjorda såsen. Då med färsk persilja och dragon i för mer lyxig känsla.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar